Wiedza, która smakuje

Medycyna kulinarna połączyła dietetyków i producentów warzyw i owoców. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia - obchodzonego 7 kwietnia - odbyły się warsztaty z tej interdyscyplinarnej dziedziny, łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię i gastronomię. Program opracowa...
Wskazówki żywieniowe w endometriozie

Endometrioza dotyczy około 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Polega na obecności błony śluzowej macicy (endometrium) poza jej naturalnym miejscem, co prowadzi do rozwoju ognisk endometriozy w różnych częściach ciała. Choroba ta wiąże się z przewlekłym bólem, który jest wy...
Wiosną zacznij posiłek od warzyw, zakończ owocami

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się zaczynać posiłek od warzyw a kończyć owocem. Powoli...
Owoce jagodowe polecane są w profilaktyce raka
Badania wykazały, że są produkty żywnościowe, które pomagają zmniejszyć ryzyko i wspierać leczenie nowotworów. Szczególnie polecane są wśród nich m.in. warzywa kapustne oraz owoce jagodowe! Dowiedz się dlaczego.
Dzień Raka 4/02 i codzienna profilaktyka nowotworowa

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Profilaktyka nowotworowa - znaczenie odpowiedniego odżywiania (video)

W Polsce choroby nowotworowe są drugą najczęstszą przyczyną zgonów, ustępując jedynie chorobom układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że profilaktyka odgrywa kluczową rolę w walce z tymi schorzeniami. Zarówno profilaktyka chorób układu krążenia, jak i n...
Postanowienia noworoczne - jak wykorzystać obiektywną szansę

W postanowieniach noworocznych nie widzimy realnej szansy na zmianę. Kojarzą się one z szybką rezygnacją i rozczarowaniem. Jednym z głównych powodów jest poczucie presji oraz przekonanie, że sukces jest praktycznie niemożliwy. Eksperci zauważają, że zmiana nawyków żywien...
Mamy to na talerzu! – oto 32 rekomendacje żywieniowe w formie modnego talerza żywieniowego
Zobacz jak talerz żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z mikrobiotą, menopauzą, płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na pop...
Kompendium informacji o walorach superowoców

Linki do materiałów prasowych opracowanych w ramach promocji polskich superowoców oraz komunikatów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych na zlecenie producentów przez Kantar Polska.
Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Wiedza, która smakuje

Medycyna kulinarna połączyła dietetyków i producentów warzyw i owoców. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia - obchodzonego 7 kwietnia - odbyły się warsztaty z tej interdyscyplinarnej dziedziny, łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię i gastronomię. Program opracowa...
Wskazówki żywieniowe w endometriozie

Endometrioza dotyczy około 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Polega na obecności błony śluzowej macicy (endometrium) poza jej naturalnym miejscem, co prowadzi do rozwoju ognisk endometriozy w różnych częściach ciała. Choroba ta wiąże się z przewlekłym bólem, który jest wy...
Wiosną zacznij posiłek od warzyw, zakończ owocami

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się zaczynać posiłek od warzyw a kończyć owocem. Powoli...
Owoce jagodowe polecane są w profilaktyce raka
Badania wykazały, że są produkty żywnościowe, które pomagają zmniejszyć ryzyko i wspierać leczenie nowotworów. Szczególnie polecane są wśród nich m.in. warzywa kapustne oraz owoce jagodowe! Dowiedz się dlaczego.
Dzień Raka 4/02 i codzienna profilaktyka nowotworowa

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Profilaktyka nowotworowa - znaczenie odpowiedniego odżywiania (video)

W Polsce choroby nowotworowe są drugą najczęstszą przyczyną zgonów, ustępując jedynie chorobom układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że profilaktyka odgrywa kluczową rolę w walce z tymi schorzeniami. Zarówno profilaktyka chorób układu krążenia, jak i n...
Postanowienia noworoczne - jak wykorzystać obiektywną szansę

W postanowieniach noworocznych nie widzimy realnej szansy na zmianę. Kojarzą się one z szybką rezygnacją i rozczarowaniem. Jednym z głównych powodów jest poczucie presji oraz przekonanie, że sukces jest praktycznie niemożliwy. Eksperci zauważają, że zmiana nawyków żywien...
Mamy to na talerzu! – oto 32 rekomendacje żywieniowe w formie modnego talerza żywieniowego
Zobacz jak talerz żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z mikrobiotą, menopauzą, płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na pop...
Kompendium informacji o walorach superowoców

Linki do materiałów prasowych opracowanych w ramach promocji polskich superowoców oraz komunikatów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych na zlecenie producentów przez Kantar Polska.

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki
1
2
3
4
5
6
7
Używamy plików cookie do działania naszej strony internetowej, analizowania Twojego korzystania z naszych usług, zarządzania Twoimi preferencjami online i personalizowania treści reklamowych. Akceptując nasze pliki cookie, otrzymasz odpowiednie treści oraz funkcje mediów społecznościowych, spersonalizowane reklamy i ulepszony sposób przeglądania. Aby zarządzać swoimi wyborami, kliknij „Ustawienia plików cookie”. Pliki cookie niezbędne są do podstawowego funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być odrzucone. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce plików cookie.
Polityka plików cookies
Pliki cookie używane w witrynie są podzielone na kategorie. Poniżej możesz zapoznać się z każdą kategorią oraz zezwolić na niektóre lub wszystkie z nich lub je odrzucić, z wyjątkiem niezbędnych plików cookie, które są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności witryny. Jeśli wcześniej dozwolone kategorie zostaną wyłączone, wszystkie pliki cookie przypisane do tej kategorii zostaną usunięte z Twojej przeglądarki. Listę plików cookies przypisanych do poszczególnych kategorii oraz szczegółowe informacje na ich temat znajdziesz w zakładce „Polityka plików cookies".
Niezbędne pliki cookie
Niektóre pliki cookie są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności. Bez tych plików cookie witryna nie będzie działać prawidłowo. Są one domyślnie włączone i nie można ich wyłączyć.
Preferencje
Preferencyjne pliki cookie umożliwiają witrynie internetowej zapamiętywanie informacji w celu dostosowania wyglądu i zachowania witryny do potrzeb każdego użytkownika. Może to obejmować przechowywanie wybranej waluty, regionu, języka lub motywu kolorystycznego.
Analityczne pliki cookie
Analityczne pliki cookie pomagają nam ulepszać naszą witrynę internetową, gromadząc i raportując informacje na temat jej użytkowania.
Marketingowe pliki cookie
Marketingowe pliki cookie służą do śledzenia odwiedzających na stronach internetowych, aby umożliwić wydawcom wyświetlanie trafnych i angażujących reklam. Włączając marketingowe pliki cookie, wyrażasz zgodę na spersonalizowane reklamy na różnych platformach.