Pierwsze letnie śniadanie prasowe z agrestem, jagodą kamczacką i fasolką szparagową

Letnie weekendy kojarzą się w Polsce z grillowaniem. Promując zdrowego grilla zapytaliśmy Polaków: jakie warzywa i owoce najchętniej podają podczas grillowania? Zapraszamy na premierę wyników tego sondażu. Poznamy listę najpopularniejszych gatunków czerwca, a bliżej aż t...
Agrest w dobrej formie

Producenci owoców współpracują z nauczycielami by pokazać dzieciom miejsce owoców w ich codziennych posiłkach. Dobrym przykładem takiej współpracy jest Szkoła Podstawowa im. Orląt Lwowskich w Roźwienicy na Podkarpaciu. Dzieci uczą się, że dobra forma zaczyna się w kuchni...
Agrest – ważny surowiec przetwórczy i leczniczy

Agrest jest jednym z gatunków wśród owoców jagodowych o bogatych właściwościach przeciwutleniających dzięki czemu może być ważnym surowcem zarówno dla przemysłu farmaceutycznego, jak i spożywczego. Wśród odmian wyróżniamy te o skórce zielonej, żółto-białej, różowej, czer...
Przyszłość uprawy agrestu w Polsce

Polska ma długie i znaczące tradycje produkcji agrestu. Przez wiele lat kraj nasz był w ścisłej europejskiej czołówce producentów tych owoców, tworząc kilkanaście procent podaży na Starym Kontynencie. Rynek, który przez szereg lat był stosunkowo stabilny nagle załamał si...

Never miss a story

Stay updated about PolishSuperFruits news as it happens