Berry Fest to przegląd alkoholi z owoców jagodowych. Tegoroczny konkurs wygrały nalewka z jagody kamczackiej i destylat z derenia żółtego. W ciągu 3 lat jurorzy ocenili blisko 100 trunków, z czego ponad połowę stanowiły nalewki. Które gatunki był najpopularniejsze? Które prezentowane są coraz częściej? Jakie nowości przyniosła tegoroczna edycja? Jak ewoluuje oferta największych producentów?
Berry Fest przyciągnął już 40 producentów i 97 trunków, wśród których najliczniej prezentowały się nalewki – 52 oraz wina owocowe – 39. Gatunkiem, który prezentowany był najczęściej jest jagoda kamczacka – 18 produktów, czarna porzeczka – 14 i aronia – 12.
Sukces jagody kamczackiej przypieczętowała nalewka pod marką „Zdrowe Jagody”, zgłoszona przez plantatora Piotra Posła. Zdobyła Grand Prix Berry Fest 2025 wśród alkoholi domowych.
Wino z czarnej porzeczki od DiWine zdobyło Grand Prix Berry Fest 2024 wśród producentów profesjonalnych. W tym samym konkursie wino z czarnej porzeczki od Pravincji zdobyło medal złoty.
Aronia w tym roku może się pochwalić złotym medalem dla OVII Nalewka Kawowa Aronia z Destylarni OVII. Kolejny na liście – dereń – ma dwa złote medale Berry Fest. Nalewka z derenia Pawła Krawca zdobyła to wyróżnienie w pierwszej edycji, dereniowa wytrawna nalewka Andrzeja Kudlickiego w drugiej, ubiegłorocznej.
Dziewięciokrotnie oglądano trunki z derenia i malin. Popularne są także agrest – 6, żurawina i czerwona porzeczka – po 5 oraz truskawka – 4. Uczestnicy przesłuchań konkursowych zapamiętali także borówkę, wina z białej porzeczki, geist z jeżyn oraz nalewkę z minikiwi. Tylko raz minikiwi pojawiło się na konkursie i zdobyło Grand PRIX pierwszej edycji.
Które gatunki zyskują na popularności?
Są 3 gatunki, które zyskują na popularności wśród uczestników konkursu Berry Fest - aronia, malina i truskawka. Aronia obecna była we wszystkich trzech edycjach, w kolejnych z 2, 5 i powtórnie 5 produktami. Malina również obecna we wszystkich edycjach, w kolejnych prezentując 1, 3 i 5 produktów. Truskawka pojawiła się dopiero w drugiej edycji, z 1 produktem. W tym roku zaprezentowała aż 3 propozycje.
Jakie nowości zobaczyć można było na tegorocznym konkursie?
Winnica Tulibowo, która specjalizuje się w produkcji wina z jagody kamczackiej, podczas Berry Fest 2025 pokazała wino dojrzewające, macerowane, w beczce dębowej.
- Myślę, że to dobry kierunek. Mamy zaprzyjaźnionych sommelierów, którzy próbowali to wino i dawali rady. Jednej z nich posłuchałem. Daliśmy kilka różnych beczek, wypróbowaliśmy je na małych ilościach wina, okazało się że beczka dębowa mocno opalana jest odpowiednia do tego typu wina – opowiadał Filip Kotarski, właściciel Winnicy Tulibowo, w województwie kujawsko-pomorskim.
Fakt tej innowacji zrobił wrażenie na jurorach. Winnica otrzymała specjalne wyróżnienie.
Na czym polega Berry Fest?
To inicjatywa, która wspiera produkcję na bazie owoców jagodowych. Punktem wyjścia są owoce. Agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista ta nie jest zamknięta. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi - wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity. Do udziału w konkursie kwalifikuje jury. Oryginalność konkursu na Berry Fest związana jest w formułą otwartej dyskusji twórcy z jurorami. Panel wybitnych ekspertów tworzą – Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk, Mikołaj Reya oraz Hieronim Błażejak.
Co jest potrzebne by odnieść sukces?
Berry Fest od początku pokazuje, że produkty na bazie owoców jagodowych mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, produktu regionalnego, spożywczego, polskiego rolnictwa i jagodowego sadownictwa. Siłą naszych win owocowych i nalewek są superowoce.
Nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu gatunków owoców jagodowych w tak dużych ilościach. Duże amplitudy temperatur rocznych i dobowych dają unikalny balans słodkich i kwaśnych nut smakowych, niespotykany w klimacie na chłodniejszej północy, w głębi kontynentu, na zachodzie gdzie dominuje klimat morski czy południu, które jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. To dlatego nasze owoce uważane są za najlepsze w Europie.
- W konkursie wystawiliśmy wino z jagody kamczackiej, w kategorii „producent domowy”. Uczymy się, bo w planach mamy otwarcie własnej działalność. Pracujemy już 4 lata i chcemy żeby debiut był udany. Coraz więcej powtarza się pozytywnych opinii. Przyjaciele powtarzają, że nasze wino smakuje tak jak wspomnienie lata i chce się do niego powracać. To samo podkreślił Mikołaj Rey – wieloletni juror konkursu Berry Fest.
- Jury chwaliło nasze wino za zrównoważoną kwasowość, swoistą krągłość, używając winiarskiego języka. Kluczem do osiągnięcia tej zrównoważonej kwasowości jest ręczny zbiór owoców odmiany Aurora.
Wybitne owoce to oczywiście punkt wyjścia. Do osiągniecia sukcesu potrzebna jest jeszcze pokora. Jeśli garnitur leży podobno dobrze dopiero w kolejnym pokoleniu, podobnie jest z sukcesem w produkcji wina. To sztuka, która wymaga czasu, wiedzy i doświadczenia. Zrozumienie procesów fermentacji, techniki winifikacji, dojrzewania i mieszania win, to proces, który rozwija się wraz z doświadczeniem.
Berry Fest pomaga dzielić się doświadczeniem i premiuje otwartość na krytykę. O ten mało oczywisty walor spotkań pasjonatów z ekspertami zapytaliśmy jednych i drugich. Więcej w materiale: Decyduje o sukcesie w produkcji nalewek i win owocowych, czyli dlaczego uczestnicy przeglądów BerryFest rozwijają się tak szybko?
Źródło: INSPIRE smarter branding
Więcej zdjęć w zakładce PressKit
Kontakt: