Sierpień to szczyt sezonu na borówki - idealny moment, by wprowadzić te wyjątkowe owoce do codziennej diety. Spożywanie jednej filiżanki borówek dziennie może mieć ogromny wpływ na Twoje zdrowie - wspiera pamięć, wzrok, serce i odporność. Te polskie superowoce to także naturalna tarcza przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz doskonała broń przeciwko stresowi oksydacyjnemu. Borówki to nie chwilowa moda, to codzienna troska o siebie w najprostszej postaci. Zacznij już teraz i dołącz do wyzwania #JagodoweCodziennie - bo zdrowie zaczyna się od filiżanki borówek!

Dlaczego warto sięgać po owoce jagodowe?
Codzienna porcja borówek może mieć realny wpływ na Twoje zdrowie - zarówno fizyczne, jak i poznawcze. Nie bez powodu nazywane są superowocami. Bogate w antocyjany, polifenole i witaminy, a przy tym z niską zawartością cukru i lokalne - to idealna odpowiedź na potrzeby współczesnej diety. Wystarczy jedna filiżanka dziennie - 150 g, aby zacząć działać profilaktycznie i wspierająco na wiele układów w organizmie.
Dlaczego borówki warto jeść przez cały rok?
Dzięki sporej zawartości fitoskładników, to idealna przekąska na lato! Rośliny produkują fitoskładniki, aby chronić się przed promieniowaniem UV i szkodnikami - my natomiast możemy czerpać z ich ochronnej mocy spożywając je i chroniąc swoją skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. To idealna przekąska na słoneczne lato, ale pamiętaj - nie zastąpi kremu z filtrem!
Po lecie przychodzi jesień, a z nią początek szkoły! Badania naukowe nie pozostawiają wątpliwości: borówki wspierają pamięć i zdolność uczenia się. W jednym z badań osoby spożywające przez 12 tygodni 30 ml skoncentrowanego soku wyciśniętego z 230 g borówek zauważyły poprawę pamięci. Ta ilość soku odpowiada zaledwie 2 szklankom owoców! W szczycie sezonu taka ilość, to naprawdę żaden problem.

Inne badania wykazały, że szczury karmione borówkami przez 10 tygodni uczyły się szybciej i lepiej niż te, które ich nie spożywały. Ale nauka to nie tylko pamięć i koncentracja - to także zmęczone oczy długim ślęczeniem przed książkami czy… co gorsza, przed ekranem komputera, a częściej pewnie i smartfonu. Statystyki są nieubłagane: przeciętnie spędzamy przed jego ekranem ponad 3 godziny dziennie, a co czwarty Polak - nawet więcej niż 5 godzin! I tu także borówka przychodzi nam z pomocą, a konkretnie antocyjany i witamina A, które wspierają fotoreceptory, poprawiają widoczność o zmierzchu i wspomagają mikrokrążenie w gałce ocznej. Związki te mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Wspierają widzenie nocne. Chronią komórki oka przed stresem oksydacyjnym. Antocyjany to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki oka przed uszkodzeniem i starzeniem. Dzięki temu borówki mogą przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób oczu, takich jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej czy retinopatia cukrzycowa.

Postaw miseczkę z borówkami na biurku, weź opakowanie borówek do szkoły i do pracy! Ale pamiętaj też, aby w trakcie pracy przed komputerem jak najczęściej mrugać i co kilkanaście minut zrobić sobie przerwę patrząc w dal. Justyna Nater, optometrystka z gabinetu Dbaj o Wzrok tłumaczy, że „Podczas długiej pracy przy komputerze czy nauki warto co 20 minut oderwać wzrok od ekranu i przez co najmniej 20 sekund patrzeć w dal, najlepiej za okno. Dodatkowo trzeba pamiętać o częstym mruganiu, które zapobiega przesuszeniu oczu. To proste nawyki, które wspierają zdrowie wzroku - szczególnie w czasach, gdy codziennie spędzamy przed ekranami wiele godzin.”
Ale to nie koniec - borówki to nie tylko „superfood” dla mózgu czy oczu. Ich działanie doceni także... nasze serce. Badanie przeprowadzone na kobietach po menopauzie pokazało, że codzienne spożycie 1 filiżanki borówek przez 8 tygodni obniżało ciśnienie skurczowe średnio o 7 mmHg. Antocyjany zawarte w borówkach: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają elastyczność tętnic, regulują poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i immunomodulująco. Borówki, dzięki niskiej zawartości cukrów i obecności antocyjanów oraz katechin, wspierają regulację glikemii i poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Warto korzystać z tego nie tylko po diagnozie, ale traktować jako naturalną profilaktykę u osób zdrowych. Nie lekceważ tej podstępnej choroby i chroń siebie i swoich najbliższych przed nią.
Krótko mówiąc działają profilaktycznie w kierunku bardzo wielu chorób dietozależnych, które dotykają coraz większą grupę ludzi.
Poza cukrzycą, borówki wspierają także zdrowie kości. Badania na zwierzętach wykazały, że liofilizowane borówki mogą wpływać na wzrost masy kostnej dzięki zawartości kwasów fenolowych, które stymulują komórki odpowiedzialne za budowę kości. Choć potrzebne są dalsze badania na ludziach, te wyniki wskazują na duży potencjał borówek również w profilaktyce osteoporozy.
Borówki w diecie dzieci - zdrowie i bezpieczeństwo od pierwszych kęsów. To że borówki wpływają na niemal każdy narząd naszego ciała już wiemy, ale… ich kształt niestety powoduje, że bardzo łatwo się nimi zakrztusić. Podając więc ten superfood maluchom na początku warto przygotować z nich mus. Po pierwszych urodzinach już nie trzeba ich rozgniatać, ale warto przekroić każdą kulkę wzdłuż, aby zapobiec zakrztuszeniu. Ta zasada dotyczy wszystkich małych, okrągłych owoców, jak agrest, winogrona czy porzeczki.

Jak nie znudzić się borówkami na talerzu?
To teraz trochę praktyki. Borówki są szalenie uniwersalnym dodatkiem w kuchni i można wyczarować z nich naprawdę wiele pysznych i zdrowych dań.
To nie tylko idealna przekąska, ale też świetny dodatek do dań słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno. Dodaj borówki do owsianki, jaglanki. nafaszeruj nimi naleśniki, pierogi, knedle. Zmiksuj na gładko do smoothie, koktajlu czy domowych lodów. Zrób borówianki, czyli odpowiednik klasycznych jagodzianek lub dodaj je do sernika na zimno. To idealny owoc do przechowywania - w szczycie sezonu możesz zrobić z niego dżem, konfiturę albo przetwory wytrawne: np. chutney do mięs i serów.
Nie zapominaj też o najprostszym sposobie na przechowywanie, czyli o … wrzuceniu kilku porcji borówki do zamrażalnika. Zamrażanie nie tylko przedłuża świeżość, ale też zwiększa dostępność antocyjanów. Po 3 miesiącach mrożenia borówki zawierają ich tyle samo, co świeże owoce! Dla porównania: suszenie powoduje aż 45% strat. Kup teraz, w szczycie sezonu, zapas borówek i przygotuj się na zimę - to inwestycja w Twoje zdrowie!
Nie masz czasu na przetwory? Nie szkodzi! Borówki można także kupić w formie soków czy mrożonych lub liofilizowanych owoców - przez cały rok!
Lokalny wybór, to także realne wsparcie dla plantatorów i rolników, a dla nas przekłada się to na świeżość, która nie wymaga konserwacji na czas podróży.
Mały owoc - wielka moc zdrowia! Borówki to nie chwilowa moda - to codzienna szansa na realną poprawę zdrowia. Wystarczy filiżanka dziennie, by wzmocnić serce, pamięć, wzrok, kości i odporność.
Dodaj je do śniadania, zabierz w lunchboxie, wymieszaj z owsianką, wrzuć do sałatki z kaszą lub zjedz solo - po prostu! Albo… zamroź i ciesz się smakiem 365 dni w roku!
Dodaj je do śniadania, zabierz w lunchboxie, wymieszaj z owsianką, wrzuć do sałatki z kaszą lub zjedz solo - po prostu! Albo… zamroź i ciesz się smakiem 365 dni w roku!

W świecie pełnym przetworzonego jedzenia i suplementów diety, borówki pozostają jednym z najprostszych, naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. To codzienna decyzja, która nie wymaga rewolucji. Wystarczy sięgnąć po filiżankę owoców i … powtarzać to codziennie. A to właśnie te małe codzienne decyzje mają wielką moc. Filiżanka borówek dziennie to nie moda - to troska o siebie w najprostszej postaci.
Podejmij wyzwanie #JagodoweCodziennie i poznaj smak zdrowia!
W ramach urozmaicenia polecamy urodowe walory malin. Więcej w materiale Filiżankę malin? Tak, dla zdrowia i urody!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
#Fundusze Promocji

Więcej infografik, już w nowych formaty IG, zdjęcia owoców i plantatorów - PressKit
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! VII edycja".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: