Zapraszamy na śniadanie prasowe sektora ogrodniczego i spotkanie sadowników promujących jabłka regionalne - Wielkopolskie i Lubelskie. W programie tematy bezpieczeństwa żywnościowego, medycyny kulinarnej, odmiana Red Delicious, nowalijki i pierwsze polskie truskawki.

24 kwietnia 2025, godz. 10:00-11:30
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link
Agenda:
- Zacznijmy od nowalijek - sałaty, rzodkiewki - prezentuje Paweł Myziak, producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, Moc Polskich Warzyw
- 5 wyzwań dla bezpieczeństwa żywnościowego i rozwoju sektora - obszary niezbędnych działań, tematy do debaty kandydatów na prezydenta - efekt wiosennego spotkania Core Teamu sektora ogrodniczego komunikat prasowy
- Krótka relacja z Branding Ovation 2025 - II przeglądu marek i marketingu owoców jagodowych - komunikat prasowy
- Relacja z obchodów Światowego Dnia Zdrowia, 7/04 na WUM z udziałem producentów warzyw i owoców - komunikat prasowy
- Relacja z kolejnych już warsztatów medycyny kulinarnej, tym razem zrealizowanych w podkaliskiej szklarni i degustacja pierwszych polskich truskawek sezonu 2025🍓
- Talerz dla głodnych wiedzy - rekomendacje żywieniowe promowane z okazji zbliżających się matur i egzaminów. O tym, co jeść by usprawnić pracę mózgu i zapewnić sobie maksymalną koncentrację - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku, ekspert Core Team
- Powinniśmy jeść #1jabłkoDziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentację odmiany, którą sadownicy promować będą w maju: Red Delicious 🍎 zaprezentuje dr Tomasz Lipa, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący TRSK, trsk.org.pl
- Pierwsze spotkanie sadowników promujących jabłka z wykorzystaniem tradycji regionu. O historii i przyszłości:
- Jabłko wielkopolskie - z sadach, rodzinnych tradycjach i jabłkach wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych - Karolina Dębska-Zeidler - sadowniczka, Gospodarstwo Sadownicze „Dębski-Sad” i JablkaWielkopolskie.pl
- Jabłko fajsławickie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych - prezentuje Damian Palus, BraciaPalus.pl Atrakcją prezentacji regionalnych tradycji jabłczanka z Fajsławic przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gminy Fajsławice [prezentacja przeniesiona na spotkanie 29 maja br.]
- Jabłko lubelskie - prezentuje Zbigniew Chołyk, prezes grupy Stryjno-Sad i konsorcjum LubApple.com
- Jeżeli komuś zależy na zmniejszeniu lub utrzymaniu wagi, to czy aby osiągnąć swój cel, warto by zwiększył ilości jedzonych jabłek? - premiera wyników badania Kantar Polska
- Debata o tym, jak wykorzystać tradycje wielu regionów sadowniczych do promocji konsumpcji jabłek w Polsce? Opinie i doświadczenia zaprezentują Karolina Dębska-Zeidler, Damian Palus, Zbigniew Chołyk i dr Tomasz Lipa. Zaprasza „Jedno jabłko dziennie” - projekt współtworzony przez wiele organizacji i środowisk sadowniczych.
- Zapowiedź pierwszego przeglądu odmian klubowych, 29/05
Zapraszamy!
- Karolina Dębska-Zeidler - sadowniczka, Gospodarstwo Sadownicze „Dębski-Sad” JablkaWielkopolskie.pl
- Damian Palus - sadownik z miejscowości Marysin, w gminie Fajsławice, Gospodarstwo Sadownicze BraciaPalus.pl
- Zbigniew Chołyk - sadownik, członek Tow. Rozwoju Sadów Karłowych, prezes Stryjno-Sad i konsorcjum LubApple.com
- dr Tomasz Lipa - sadownik, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej, dietetyczka tancerzy. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Milena.Nosek.dietetyk
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości , lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Laureatka Polish Businesswomen Awards BusinessWoman&Life: Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadzi praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Mirosław Łuska - Prezes Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, lider zespołu ekspertów Warzywnego Core Teamu, także członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Światowy Dzień Zdrowia - warzywa i owoce na WUM
- Studentki poznały aktualne doniesienia naukowe dotyczące żywienia w kontekście zdrowia metabolicznego, odporności i prewencji chorób przewlekłych
- Dowiedziały się, jak przekładać zalecenia dietetyczne na konkretne, proste i smaczne rozwiązania dla siebie i pacjentów.
- Otrzymały praktyczne wskazówki, które można wdrożyć od zaraz – zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu.
- Pierwszego przeglądu odmian klubowych, 29/05
- Powinniśmy jeść #1jabłkoDziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentację odmiany, którą sadownicy polecają i specjalnie promować będą w czerwcu: Pinova 🍎
- Kontynuacja tematu utrzymaniu wagi i świadomego dbania o swoje ciało - „niepowtarzalny instrument, jakim jest świadome i czujące ciało”. Inspiracją rekomendacje żywieniowe dla tancerzy i doświadczenie Mileny Nosek - dietetyczki klinicznej, dietetyczka tancerzy i Polskiego Baletu Narodowego.

„Zdrowie tancerzy jest kompleksowym vademecum, bardzo potrzebnym przewodnikiem dla tancerzy, pedagogów, instruktorów i wszystkich osób zajmujących się tańcem, dla których troska o zdrowy i niepowtarzalny instrument, jakim jest świadome i czujące ciało, jest równie ważna jak poziom artystyczny demonstrowany w całym technicznym i estetycznym bogactwie tej sztuki”.
Źródło: www.cedewu.pl
Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt: