Spotkanie prasowe: 29 lutego 2024, godz. 10:00-11:30
(ostatni czwartek miesiąca)
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców lutego - Dagmara Towarek, Kantar Polska. Wyniki do stycznia włącznie dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Badania sezonu 2023 - raport Kantar Polska i Core Team, część 2/3 - Magdalena Stefaniak, ekspert Kantar Polska. Analiza wskaźników konsumpcji owoców i warzyw w 2023 r. oraz odpowiedzi na dwa wydatkowo ekscytujące pytania:
- Jakie są ulubione owoce i warzywa Polaków?
- Jakie gatunki sezonowe spożywamy poza sezonem?
- Przy jakich chorobach i jakich problemach zdrowotnych, Polacy sądzą, że pomogłaby zmiana odżywiania polegająca na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców? 🫐🍎🫑 prezentacja wyników specjalnego sondażu Kantar Polska
- Sposób na anemię. Niedokrwistości z niedoboru żelaza, potocznie nazywana anemią - przyczyny i rekomendacje żywieniowe - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, Z kaloriami na pieńku
- Dyskusja o tym jak kształtować nawyki żywieniowe po bezprecedensowych protestach rolników w Polsce i Europie? Jak wykorzystać żywą dyskusję na temat jakości żywności i przychylność dla krajowej produkcji? Jakie wyzwania i mity warto (z)badać i nagłośnić?
Kilkukrotnie zwracam w książce uwagę na powszechny problem, jakim jest postrzeganie żywności tylko w kontekście źródła smaku, satysfakcji, zaspokojenia fizycznych objawów głodu lub wpływu na masę ciała. Tymczasem to wszystko jest dużo bardziej skomplikowane. To co jemy – ma realny i namacalny wpływ na to jak się czujemy, jak się uczymy i zapamiętujemy, a nawet… jak postrzegamy rzeczywistość
Agata Lewandowska, Agata Lewandowska autorka książki „Dieta dla mózgu” oraz prezentowanych ostatnio „Detoks cukrowy” i „Dieta anti-aging. Przepisy na młodość”.
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Agata Lewandowska - absolwentka dietetyki na WUM i SGGW i psychodietetyki na SWPS. Autorka 25 publikacji książkowych oraz licznych artykułów, w których promuje normalność w diecie - żywienie bez udziwnień i na miarę indywidualnych możliwości. Pokazuje, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie. LewandowskaAgata.pl
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
Światowy Dzień Zdrowia już 7 kwietnia
- Badania sezonu 2023 - raport Kantar i Core Team, część 3/3. Forma spożywania owoców i warzyw. Sezonowe owoce i warzywa, na które czeka.
- Zakładamy, że nadwaga i otyłość będą istotnym wyborem w ww. badaniu chorób i problemów zdrowotnych zależnych od jakości odżywiania. Zapytamy więc Polaków: czy jeśli zależałoby im na zmniejszeniu lub utrzymaniu swojej wagi, to czy aby osiągnąć swój cel, zwiększyliby ilości warzyw i owoców w codziennych posiłkach?
- Dyskusja na temat roli dietetyki i medycyny kulinarnej w systemie wsparcia edukacji żywieniowej w Polsce?
- Plany zaangażowania producentów w obszarze edukacji żywieniowej w 2024 r. - zespół ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka ogrodniczy Core Team
- Zaproszenie na obchody Światowego Dnia Zdrowia - 4/04. Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM. Partnerem wydarzenia będą producenci owoców i warzyw.
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do zimowych rekomendacji żywieniowych, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt: