Konsumpcja owoców jagodowych rośnie i w lipcu była historycznie na najwyższym poziomie. Najbardziej wzrosła konsumpcja borówek, malin, jagody kamczackiej, agrestu i czerwonej porzeczki. Dla części z tych gatunków to dane podsumowujące sezon. Dla borówki to przystanek w drodze na szczyt sezonu.
Borówka z historycznym rekordem ilości konsumentów
Już lipcu borówki jadło 15,5 mln Polaków. Od lipca 2021 liczba konsumentów borówki wzrosła o ponad połowę (55%). Jest to najlepszy wynik wśród wszystkich owoców i warzyw w Polsce. Lipcowe rekordy komentują plantatorzy borówki - Dominika Kozarzewska, Natalia Wasiak, Teresa Leśniewska, dr Katarzyna Król i Maksymilian Karpierz - link
Które jagodowe jedliśmy w lipcu najchętniej? - badania Kantar
Wśród najpopularniejszych superowoców lipca Kantar wymienia truskawki (68%), maliny (62%) i borówki (48%). Od lipca 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie malin, borówek i jagody kamczackiej. W przypadku tej ostatniej liczba konsumentów wzrosła o ponad połowę (55%).
W liczbach bezwzględnych oznacza to, w przypadku malin - 2,9 mln nowych konsumentów, borówki - 2,6 mln nowych konsumentów. Jagodzie kamczackiej przybyło 1,9 mln konsumentów. W przypadku czerwonej porzeczki oraz agrestu liczba konsumentów wzrosła o 1,6 mln. Więcej
Maliny w lipcu jadło 62% Polaków. Nie uwzględniając dzieci i młodzieży, liczba konsumentów malin przekroczyła 20,1 mln. To historyczny rekord ilości konsumentów tego gatunku. Więcej
Czerwoną porzeczkę spożywała w lipcu blisko 1/3 badanych (31%), czyli 10 mln Polaków. To rekord ilości konsumentów w ostatnich latach. Więcej
Szczegółowe dane na temat konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw są stale aktualizowane na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Berry Fest 2024 - 3 październik 2023, Pałac Mała Wieś
Idzie jesień, czas kiedy błyszczy jagodowe przetwórstwo. W jednym miejscu przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o Berry Fest, przeglądzie i spotkaniu producentów jagodowych alkoholi. Sylwetki jurorów, ich opinie i zaproszenie na tegoroczną edycję. Jest też lista laureatów i medalistów I edycji. Wszystko o Berry Fest 2024, oto top linki
Stawiamy na rozwój przetwórstwa. Integrujemy branże i angażujemy ekspertów. Oto sylwetki ludzi, którzy swoją wiedzą i doświadczeniem wspierają producentów. Grono ekspertów Berry Fest tworzą: Mikołaj Rej, Zbigniew Kmieć, Łukasz Klesyk, Katarzyna Puk. To najpewniej 4 kolejne argumenty za tym by się wziąć udział w Berry Fest - eksperci i jurorzy
Patronat medialny nad Berry Fest objęły czasopisma „Restauracja” i „Hotelarz”.
Serdecznie zapraszamy na łamy i do kontaktu na żywo.
Dołącz do Berry Fest jako detalista lub przedstawiciel hurtu!
Jeśli mają Państwo ochotę wziąć udział w tym wydarzeniu prosimy o akredytację pod adresem: BerryFest@inspiresb.com
Źródła: INSPIRE, KANTAR, KZGPOiW, PolskieSuperowoce.pl
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kamp. „Czas na polskie superowoce! Edycja V".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce #PołowaSukcesu #PolskaSmakuje
Aktualności na kanałach:
- Facebook - https://www.facebook.com/polskiesuperowoce
- Instagram - https://www.instagram.com/polskiesuperowoce
- Twitter @SuperFruitsPL - https://twitter.com/SuperFruitsPL
Kontakt: