Gratulacje dla wszystkich przedszkolaków, nauczycieli i dyrektorów, za zaangażowanie w realizację projektu, złożyła Aneta Wyczółkowska Radna Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy. Swoimi opiniami podzieliły się Julita Głażewska Inspektor Wydziału Edukacji i Wychowania Dzielnicy Targówek, Małgorzata Kubiak - inicjator i gospodarz warsztatów Dyrektor Przedszkola nr 123 „ Ocean Marzeń” oraz dyrektorzy wybranych placówek biorących udział w projekcie. Beata Gela Dyrektor Przedszkola nr 94 „Kraina Słonecznych Marzeń”, Edyta Grodzka – dyrektor Przedszkola Integracyjnego nr 120 w Warszawie, Danuta Bajor Przedszkole nr 150 „Przystanek Uśmiech”, Alicja Zan Dyrektor Przedszkola nr 154 "Pod Wesołą Truskaweczką" i Mariola Drzewińska Dyrektor Przedszkola nr 156. Dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, ekspert ogrodniczego Core Teamu, oraz Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Nasze przedszkole jest dumnym gospodarzem tego wydarzenia. Promujemy zdrowe jedzenie wśród najmłodszych, dobre nawyki żywieniowe, w tym regularność posiłków. Obok informacji o korzyściach ze zdrowego odżywiania czy konsekwencjach złej diety, integrujemy wszystkie przedszkola dzielnicy Targówek.
mówi Małgorzata Kubiak Dyrektor Przedszkola nr 123 „Ocean Marzeń”.
Dzień Dobrego Jedzenia - dzień, który się pamięta
- wpływają na integrację środowiska oświatowego,
- stanowią okazję do wymiany doświadczeń na temat prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym,
- dostarczają potrzebnej wiedzy dotyczącej komponowania zbilansowanej diety dostosowanej do preferencji żywieniowych dziecka w wieku przedszkolnym,
- pokazują sposoby kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych,
- stanowią okazję do spotkań ze specjalistami w zakresie żywienia,
- wywołują pozytywne emocje u dzieci i dorosłych.
- sposobów dostarczania do organizmu wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka,
- wprowadzania jak największej ilości nowych produktów i smaków,
- bilansowania diety pod kątem odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników odżywczych.
Owocne przygotowania i nowa energia
Pobudzić zmysł edukacji
Połowa talerza dla warzyw i owoców
W myśl powiedzenia „czym skorupka za młodu nasiąknie…” - edukacja najmłodszych ma wielki potencjał. Przedszkolaki pochłaniają wiedzę ekspresowo, wystarczy mową i czynem pokazywać dobre wzorce, a oni wyrosną na świadomych i mądrych dorosłych. Krótka edukacja zaowocowała tym, że przedszkolaki wiedzą już czym jest Talerz Zdrowego Żywienia i znają korzyści zdrowotne jakie niosą warzywa i owoce. Jednogłośnie wszyscy zadeklarowali, że od dziś będą połowę talerza zapełniać warzywami, a na deser zjadać owoce zamiast słodyczy. Pozostaje mi trzymać za nich kciuki
mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert ogrodniczego Core Teamu.
Bajecznie proste odżywianie dzieci
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#PolskieSuperowoce #PolishSuperFruits #owoce #warzywa #PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
#zdrowie #przedszkole #edukacja #Targówek #EdukacjaTargówek #DzielniowceDniDobregoJedzenia