21 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji podziękowania i życzenia dla producentów złożyli dietetycy. Redakcje największych portali, magazynów, pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, dietetycy kliniczni propagujący „połowę talerza”. Święto jest okazją by przypomnieć, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku, są zatem podstawą odżywiania.
Drodzy
Warzyw i Owoców Producenci
Niech Wam się święci!
Dziś, jutro, na przyszłe lata:
Wielkie ziemniaki, bujna sałata,
Soczyste pomidory, twarde ogórki,
Ciężarem swoim napinają sznurki.
Niech!
Szpinak rośnie wam bujny jak mech.
Pieczarki, buraczki i papryki
Zaleją obie Ameryki.
Polskie borówki, polskie kamczatki
Trafią do pałaców i każdej chatki,
Niech wie Australia, że polskie minikiwi
I czosnkiem i cebulą nasz kraj stoi.
Niech ZUS i US będą wam litościwi,
Aby zysk Wam się podwoi.
Od jeżyn i malin czerwone ręce,
Na nich śliwami i jabłonią pachnące serce
Pokażcie Światu!
I wymieniać dalej cuda Wasze bym mogła
Ale, że już jestem głodna
Ściskam mocno i soczyście,
Niech wam będzie …iście ;)
Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla dzieci, nastolatków, zapracowanych rodziców czy osób uprawiających sport. Dla osób z nadciśnieniem, diabetyków, w profilaktyce osteoporozy i chorób nowotworowych. Zestawienie otwiera „talerz jesienny” oraz przygotowany z okazji obchodzonego 20/10 Światowego Dnia Osteoporozy. Lista opracowywanych już rekomendacji dostępna jest tutaj
Edukacja potrzebuje symbolu
Razem możemy więcej
Życzenia pokazują, że producenci i dietetycy mają te same marzenia. Chcemy aby Polacy żyli zdrowo i bardziej świadomie, lepiej korzystali z sezonowości, lokalności, więcej wiedzieli o odżywianiu. Sądzę, że jesteśmy bardzo daleko od realizacji takiej wizji, ale jesteśmy na właściwej drodze. Współdziałamy „od pola do talerza”, integrujemy producentów i opiniotwórczych edukatorów. Razem możemy zmierzyć się z tym wielkim wyzwaniem. Dziękujemy za wiele wspólnych zaangażowani i za życzenia. Dziękujemy wszystkim dietetykom za Państwa prace i kreację nawyków żywieniowych
mówił dziś Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w Core Teamie lider zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu.
#PolskaSmakuje #PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, edycja II”. Projekty realizowany jest przez KZGPOiW we współpracy z agencją strategiczną INSPIRE smarter branding.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej w materiałach:
- Mamy to na talerzu* – już 20 pełnych rekomendacji żywieniowych, m.in. dla osób z nadciśnieniem, diabetyków, w profilaktyce zapobiegania chorób nowotworowych czy z okazji obchodzonego 20/10 (wczoraj) Światowego Dnia Osteoporozy.
- Podaj mi to jak na talerzu* – plan publikacji zaleceń żywieniowych, które będą opracowywane przez sektor ogrodniczy w ramach projektu Core Team w 2022 roku
- Jak dojść do połowy talerza? Sprint czy półmaraton? – jak zdaniem dietetyków zacząć jeść więcej warzyw i owoców i sprawnie uczynić podstawą każdego posiłku