Sektor ogrodniczy promuje konsumpcję warzyw i owoców, i w tej promocji stawia na Talerz*. To forma prezentacji zaleceń żywieniowych rekomendowana przez Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Wiele wskazuje, że to nowy rozdział w edukacji żywieniowej w Polsce i że producenci dobrze się w nim odnaleźli. Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, czyli przez samych producentów.
Planujemy rekomendacje dla konkretnych grup. Dla dzieci, modne talerze dla młodzieży, dla osób starszych, które nie zawsze borykają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Zależy nam na tym, by do tych problemów zdrowotnych nie doprowadzić
mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, praktyk Z kaloriami na pieńku, ekspert Core Teamu ogrodniczego, autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, ekspert wielu programów w telewizji, prasie, internecie i radio (m.in. Pytanie na śniadanie, Dzień dobry TVN, Gazeta Wyborcza, mamadu.pl, Radiowa Trójka, Czwórka).
Plan publikacji w sezonie 2022
- Profilaktyka nowotworowa na co dzień opublikowane 4/02
- Zdrowy posiłek dla zabieganych opublikowane 24/02
- Talerz wiosenny opublikowany 21/03
- Wsparcie leczenia endometriozy opublikowane 31/03
- Talerz dla nastolatków „Modny styl życia” publikacja 28/04
- Zdrowe odżywianie od małego publikacja 26/05
- Talerz dla aktywnych fizycznie publikacja 1/06
- Talerz na grilla publikacja 1/07
- Talerz na lato publikacja 1/07
- Talerz dla kobiety w ciąży publikacja 28/07
- Talerz dla osób z podwyższonym cholesterolem 25/08
- Talerz jesienny publikacja 29/09
- Wzmocnienie odporności publikacja 29/09
- Talerz dla seniora publikacja z okazji Dnia Seniora 1/10
- Talerz „na mocne kości” publikacja 27/10
- Talerz dla insulinoopornych na Światowy Dzień Cukrzycy 14/11 planowany termin publikacji 27/10
- Talerz świąteczny, Bożonarodzeniowy publikacja 24/11
- Talerz zimowy planowany termin publikacji 15/12
Materiały już dostępne
Pamiętamy o sezonowości, każda pora roku bazuje na troszeczkę innych warzywach i owocach. Tworząc rekomendacje żywieniowe trzymamy się właśnie sezonowości. Stąd np. latem mnóstwo owoców jagodowych. Zawsze zachęcam do tego, by w odżywianiu trzymać się sezonowości
komentuję plany na sezon 2022 dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec.
#PolskieSuperowoce #PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy
#PolskaSmakuje #PolandTastesGood #PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce! IV edycja". Rekomendacje żywieniowe powstały w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Oba projekty realizowane są przez KZGPOiW we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Dlaczego talerz* jest szansą na wzrost konsumpcji warzyw i owoców w Polsce? - krótka historia odchodzenia od Piramidy Żywności i Żywienia
- Mamy to na talerzu* – już ponad 10 pełnych rekomendacji żywieniowych opracowanych przez sektor ogrodniczy w ramach projektu Core Team
- Jak dojść do połowy talerza? Sprint czy półmaraton? – jak zdaniem dietetyków zacząć jeść więcej warzyw i owoców i sprawnie uczynić podstawą każdego posiłku